Metalliseren

Stap 2

Wat is metallisatie?

Bij het metalliseren wordt een anticorrosielaag aangebracht (hoogwaardige roestwerende zinklaag).

Metalliseren (ook wel “schooperen”, “thermisch spuiten” of “verzinken” genoemd) is het thermisch aanbrengen (spuiten) van vloeibaar gemaakte legeringen van zink met aluminium op een vooraf blank gestraald metaaloppervlak. Hierbij wordt een zink/alu draad door een spuitpistool getransporteerd en middels een vlam verhit. Het vloeibare metaal wordt d.m.v. perslucht uit het pistool geblazen en in één of meerdere lagen aangebracht. Hierbij stolt het materiaal direct en vormt op die manier een goed hechtende beschermlaag. Na het spuiten kan het (licht)grijze en enigszins ruwe oppervlak voorzien worden van een poedercoating .

De term schooperen is genoemd naar de Zwitser Max Ulrich Schoop (1870-1956), die dit proces aan het begin van de twintigste eeuw bedacht.

Ontdek hier onze aanpak & werkwijze Vraag online je prijs aan

Wat is de optimale dikte van de zinklaag?

Het metalliseren omvat het aanbrengen van een zinklaag in een bepaalde dikte. Deze zinklaag biedt de vereiste bescherming tegen corrosie.

Dankzij onze jarenlange expertise weten we perfect welke laagdikte de zinklaag moet hebben om de beoogde bescherming te garanderen. Deze zinklaag hangt volledig af van de finale toepassing.

  1. Gaat het om een binnentoepassing met vochtige omgevingsdampen?
  2. Een buitentoepassing waarbij het metalen oppervlak aan weer en wind wordt blootgesteld?
  3. Voor welke regio is het materiaal bestemd: in het binnenland, zware industriegebieden of aan de kust met de zoute agressieve zeelucht?

Onze verschillende technieken voor metalliseren

We gebruiken verschillende technieken voor het aanbrengen van de zinklaag.

  1. Autogeen metalliseren
    Deze techniek gebruiken we uitsluitend op een metalen, gestraalde ondergrond die voldoende zuiver en ruw is. Het metalliseren gebeurt door het smelten van een hoogwaardige zink-aluminium legeringdraad. Daarbij blazen we de versmolten deeltjes met perslucht op het te bewerken materiaal. Zo vormen we een roestwerende zinklaag.
  2. Elektrisch metalliseren
    Deze techniek kan je vergelijken met MIG-lassen. Bij het spuiten ontstaat een elektrische boog tussen de twee draden. We verstuiven daarbij de gesmolten materiaaldeeltjes naar het materiaal. Deze techniek levert een nog langere levensduur op dan autogeen metalliseren. Een levensduur van 25 à 30 jaar vormt geen enkel probleem.

Waar maken wij het verschil?

Tilkin Powder Coatings onderscheidt zich ondermeer door:

Metallisatie is één van de meest duurzame behandelingen van staal tegen corrosie op voorwaarde dat de regels van de kunst gevolgd worden vanaf de constructie tot aan de voorbehandeling.

Waarom metalliseren in plaats van galvaniseren?

Metalliseren heeft als beschermingstechniek tal van voordelen in vergelijking met galvaniseren:

Ontdek hier onze aanpak & werkwijze

Vraag online je prijs aan

Klik hier om een offerte aan te vragen