Stralen

Stap 1

Ontdoen van alle vervuiling én klaarmaken voor verdere behandeling

De eerste basisstap in oppervlaktebehandeling omvat het stralen met een aangepast straalmedium. Deze reinigingsmethode is noodzakelijk om de oppervlakte te ontdoen van walshuid, roest, olie, aluminiumoxidatie en oude verflagen. Daarnaast creëren we door het stralen de juiste oppervlakteruwheid om latere coatings optimaal te laten hechten.

Ontdek hier onze aanpak & werkwijze Vraag online je prijs aan

Wat is zandstralen (gritstralen)?

Gritstralen is een manier om metalen of massief houten voorwerpen te reinigen.

In de volksmond wordt deze techniek zandstralen genoemd, maar aangezien stralen met zand bij wet verboden is, maakt men gebruik van een non metallische korrel (bevat geen metaal) en noemt men het gritstralen. Met deze straaltechniek kan men roest en oude verf- of vernislagen verwijderen. Er zijn vele soorten non metallisch staalgrit, maar in dit bedrijf wordt er gebruik gemaakt van Garnet met een zeer kleine korrelgrootte. Deze korrelgrootte maakt het oppervlak niet ruw genoeg om stalen constructies achteraf te metalliseren, maar is wel uiterst geschikt om bv RVS-, gegalvaniseerde en aluminium constructies en carrosserieonderdelen van oldtimers te stralen. Ook kan men deze korrel gebruiken voor het stralen van blank stalen constructies voor een binnentoepassing. Door middel van de perslucht van een compressor worden de korrels met hoge snelheid tegen het voorwerp geblazen om alzo een schuureffect te verkrijgen. De druk waarmee gewerkt wordt is meestal om en bij de 5 bar. Om het vrijgekomen stof en de straalkorrels op te vangen, is deze straalcabine voorzien van een automatisch recuperatie- en reinigingssysteem: de afzuiginstallatie zuigt het vrijgekomen fi jnstof op en vangt het op in big bags die later conform de wetgeving afgevoerd worden. De straler zelf wordt hier beschermd door een straalpak, laarzen, handschoenen en een overdrukhelm. De cabine is volledig vervaard uit Mangaanstaal dat slijtvast is.

Wat is luchtgommen?

Luchtgommen is een vergelijkbare techniek, maar dan met een zachtere aanpak.

Massief houten meubels worden hier op een zeer lage druk (maximaal 2 bar) gereinigd. De zacht gommende aanraking door de straalkorrels zorgt ervoor dat alle details in het hout even scherp behouden blijven. Dit proces wordt toegepast op massieve houten meubelen, trappen, vensterluiken, balken, … . Zelfs dikwandig fi neer kan hier met deze gommende techniek behandeld worden.

Wat is gritstralen?

Gritstralen is een manier om metalen voorwerpen te reinigen en op te ruwen.

Met deze techniek kunnen roest en oude verf- of vernislagen verwijderd worden. Door het gebruik van een metallische kantige korrel en een compressor die zorgt voor voldoende perslucht, worden deze korrels met een hoge snelheid tegen het voorwerp geblazen om een bepaalde oppervlakteruwheid te creëren. De druk waarmee hier gewerkt wordt is meestal rond de 6 bar. Er bestaan vele soorten metallisch staalgrit, maar hier wordt er gebruik gemaakt van een hoogwaardig RVS kantig straalgrit met een bepaalde mix van korrelgroottes. Door deze bedrijfsmix is het oppervlak na het stralen ruw genoeg om stalen constructies achteraf te metalliseren. De hechting na deze behandeling is gegarandeerd!

Om het vrijgekomen stof en de straalkorrels op te vangen, is deze straalcabine voorzien van een automatisch recuperatieen reinigingssysteem: de afzuiginstallatie zuigt het vrijgekomen fi jnstof op en vangt het op in big bags die later conform de wetgeving afgevoerd worden. De straler zelf wordt hier beschermd door een straalpak, laarzen, handschoenen en een overdrukhelm. De cabine is volledig vervaard uit Mangaanstaal dat slijtvast is.

Gritstralen wordt hoofdzakelijk toegepast op alle stalen constructies voor een buitentoepassing. Enkele toepassingen zijn bv poorten met een geïntegreerd plaatwerk (vanaf 2 mm), grote 3D constructies met moeilijke hoeken en kanten, containers, trappen, bordessen, geplooide platen, goten van carports, …

Wat is werpstralen?

Werpstralen heeft hetzelfde doel als gritstralen. Het is een manier om metalen voorwerpen te reinigen en op te ruwen.

Met deze techniek kunnen roest en oude verf- of vernislagen verwijderd worden. Bij het werpstralen wordt er GEEN gebruik gemaakt van lucht om het straalgrit de noodzakelijke versnelling te geven, maar WEL van een elektrisch aangedreven werpwiel of turbine. De snelheid waarmee het straalmiddel het werpwiel verlaat bedraagt ca. 300 km/uur. De hoeveelheid straalmiddel dat nodig is bedraagt ca. 6 ton/min. Het gereinigde en nog bruikbare straalgrit wordt automatisch opgevangen in de voorraadbunker en opnieuw verdeeld over de 16 werpwielen.

Werpstralen kan worden toegepast op alle stalen constructies voor buiten- en binnengebruik die achteraf al dan niet gemetalliseerd moeten worden, zoals bvb hekwerken, leuningen, opleggerchassis, profi elen, balken, 3D buizenframes, trappen, dikwandige platen (vanaf 6 mm), ... .

Waar maken wij het verschil?

Tilkin Powder Coatings onderscheidt zich ondermeer door:

Een tweede leven voor hout?

Naast allerlei metaalsoorten specialiseren we ons ook in het renoveren van hout. Deze techniek passen we vooral toe bij het restaureren van oude massieve meubels, deuren, trappen,…. We behandelen het hout eerst volgens de techniek van het ‘luchtgommen’, waarbij we uiterst fijn zand gebruiken onder een zeer lage druk. Vervolgens werken we de houtstructuur naar wens af met kleurolie, kleurbeitsen of/en met beschermende vernislagen. Op deze manier geven we oude meubels een nieuw leven volgens de allerlaatste interieurtrends. Lees hier meer over restauratieopdrachten.

Ontdek hier onze aanpak & werkwijze

Vraag online je prijs aan

Klik hier om een offerte aan te vragen