Poederlakken

Stap 3

Wat is poederlakken?

Poederlakken, ook wel poedercoaten of poederverven genoemd, is een elektrostatisch verfproces waarbij met perslucht, negatief geladen poeder op een geaard werkstuk verstoven wordt.

Hierdoor blijft het poeder tijdelijk plakken, waarna het in een oven gesmolten of uitgemoffeld wordt. Poederlak wordt in z’n breedste vorm toegepast op verschillende soorten metalen variërend van dun plaat- en profi elmateriaal tot en met zwaar constructiestaal. De verf is niet vloeibaar maar wordt geleverd in poedervorm. De poederdeeltjes bevatten bindmiddel, pigment en hulpstoffen.

Wij lakken gemiddeld 15 verschillende kleuren per dag.

Voorbereiding poederlakken

Vooraleer de metaalconstructies of metalen voorwerpen afgewerkt kunnen worden met hun finale kleur, is een extra voorbereiding nodig.

We ontvetten manueel op niet-gestraalde oppervlaktes om een zuivere en relatief goed hechtende ondergrond te verkrijgen.
Deze voorbehandeling geldt voor alle gladde metalen ondergronden die niet moeten voldoen aan strenge hechtingstesten.

Bij gestraalde op gemetalliseerde ondergronden komt het erop aan…
We bereiden het oppervlak voor door het materiaal lichtjes te onttoppen door zachtjes op te schuren. Deze belangrijke stap in het productieproces gebeurt zeer nauwkeurig zodat het oppervlak volledig vrij is van scherpe kantjes. Geen enkel deeltje mag worden overgeslagen om tot een perfect eindresultaat te komen!

Zuiver oppervlak
Het ontstoffen is noodzakelijk omdat we moeten werken met een zeer zuiver oppervlak. Het schuren en ontstoffen zijn van essentieel belang om een lange levensduur van de coating te verzekeren. Deze zink- en poedercoatings moet ook in de ruwste weersomstandigheden hun opdracht vervullen!

Het finaal ontharen alvorens deze constructie wordt vrijgegeven aan het poederlakproces.
Door middel van een brander zorgen we ervoor dat alle haartjes verwijderd zijn die nog op de constructie aanwezig kunnen zijn na het schuren en ontstoffen.

Zo is de coating geschikt om aan uw en onze strengste kwaliteitseisen te voldoen!

Ontdek hier onze aanpak & werkwijze Vraag online je prijs aan

Onze capaciteit voor poederlakken

Poederlakken is een technisch procedé waarbij polyesterpoeder elektrostatisch op het metaaloppervlak wordt aangebracht.

Vervolgens gaat het materiaal in een stralingsoven. Met een temperatuur van 150°C tot 200°C – afhankelijk van het poedertype - wordt het poeder gebakken, ook wel ‘moffelen’ genaamd. Door dit bakken bekomen we een optimale hechting van deze afwerkingslagen.

We beschikken over de grootste oven in de Benelux. Onze oven heeft een capaciteit tot 18 meter lengte, 3,5 meter breed en 3,5 meter hoog. We kunnen probleemloos grote metaalconstructies aan tot 6.500 kilogram!

Ook poederlakken op gegalvaniseerd staal, aluminium en RVS

Ook het poederlakken op gegalvaniseerd staal, aluminium en RVS – mét gegarandeerde hechting – behoort tot onze mogelijkheden.

We garanderen de beoogde hechting door vooraf te zandstralen met zeer fijn straalzand.

Eén, twee of drie afwerkingslagen?

De combinatie van stralen, metalliseren en poederlakken staat mits het vereiste vakmanschap garant voor een optimale bescherming en een hoogstaande visuele afwerking. De afwerking gebeurt met één, twee of drie eindlagen.

Wij werken in alle transparantie met verschillende kwaliteitsniveaus:

  1. Onze industriële kwaliteit garandeert de ideale oplossing als de constructiedelen niet aan strenge eisen moeten voldoen, een visuele controle niet zo kritisch meespeelt en de garantie bij buitengebruik niet meer dan 5 jaar moet bedragen. Deze kwaliteit is perfect wanneer de prijs van doorslaggevend belang is. De kwaliteit ligt nog steeds veel hoger dan het traditioneel schilderen. Bovendien is het goedkoper.
  2. Onze standaard kwaliteit steekt al ver boven de gemiddelde marktkwaliteit uit.
  3. Onze superieure kwaliteit kies je voor buitentoepassingen met een garantietermijn van 15 jaar. Deze kwaliteit is bedoeld voor mensen waar het beste nog niet goed genoeg is.
  4. In de omgeving van de zee of op plaatsen in de buurt van zware industriële gebieden, adviseren wij steeds onze maritieme kwaliteit. Deze maritieme kwaliteit biedt bijkomende bescherming en garandeert een langere levensduur met nog steeds een mooi visueel eindresultaat.

Elk kwaliteitsniveau gaat gepaard met gedetailleerde technische specificaties en garantievoorwaarden. Deze aanpak is uniek op de markt.

Waar maken wij het verschil?

Tilkin Powder Coatings onderscheidt zich ondermeer door:

Poederlakken is één van de meest milieuvriendelijke behandelingen die momenteel bestaan. Het afwerkingsniveau is bovendien zeer hoog en visueel in detail te beoordelen.

Eigen unieke kleurkamer voor kleurkeuzes en finale afwerkingen

Voor de eindlaag krijg je de ruimste kleurkeuze en tal van afwerkingsmogelijkheden. Zo bestaan er verschillende glansgraden waaronder ultramat, mat , satijn- of hoogglans. Vervolgens heb je de keuze uit tal van structuurlakken en metallic 3D kleureffecten.

Kom langs in onze kleurkamer en ontdek samen met onze kleuradviseur de eindeloze mogelijkheden. Wij verwelkomen hier graag architecten, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, particulieren, eindklanten,….

Elk seizoen selecteren wij voor jou de trendkleuren, zodat je zeker mee bent met de nieuwe interieur- en architectuurtrends.

Spreken één of meerdere kleuren je aan? Wij brengen gratis jouw voorkeuren aan op een metalen kleurplaat zodat je deze in de juiste lichtomstandigheden kan beoordelen. Vervolgens maak je de finale keuze

Ontdek hier onze aanpak & werkwijze

Vraag online je prijs aan

Klik hier om een offerte aan te vragen