Eerste Tongerse Climate Award is voor Tilkin Powder Coatings!

Op donderdag 18 November werd de eerste Tongerse Climate Award voor bedrijven uitgereikt. Tilkin Powder Coatings wint deze Award met een project uit 2019. Het bedrijf werkte vooral rond energie- en afvalbeheer, waterverbruik, mobiliteit en klimaat. Ze verduurzaamde de bedrijfsvoering door het overbouwen van de bestaande gebouwen. Ze plaatsen 1862 zonnepanelen die hun van hoge energiebehoeften kan besparen!

Het elektrisch verbruik van Tilkin Powder Coatings is niet te onderschatten. Ze hebben een jaarlijkse energie behoefte van 1 Megawatt. Met de getroffen inspanningen kunnen ze dit verbruik halveren! Alle verlichting is LED en zeer energiezuinig alsook de motoren van hun machinepark. Dit komt mede door de slimme sturingen die er geïnstalleerd werden, gaande van de verlichting tot en met de zwaarste motoren van iedere installatie.

Het gebouw is zodanig goed geïsoleerd dat er geen verwarming nodig is voor de werkplaats. De kantoren zijn via energiezuinige warmtepompen aangedreven. De verlichting is volledig LED en er is een slimme sturing actief die het verbruik van onnodige verbruikers aan banden te legt.

Het aardgasverbruik van de oven is door een nieuwe sturing zodanig goed afgesteld dat het verbruik drastisch is teruggedrongen.

Het waterverbruik is zodanig laag, dat een doorsnee gezin meer verbruikt dan Tilkin Powder Coatings! Hoe wordt dit aangepakt? Het regenwater wordt opgevangen in een bufferbekken van 260.000 liter. Dit water wordt behandeld zodat het bruikbaar is tot en met het douchen. het verbruikt van regenwater ligt tussen de 100.000 en 120.000 liter per maand. Alle kranen zijn voorzien van spaarfuncties.

Wat doen ze aan de mobiliteit? Al hun bedrijfsvoertuigen voldoen aan de strengste Euro 6 Norm. De firmawagens zijn minstens Hybride en zelfs volledig elektrische wagens. Er zijn laadpalen op de site voorzien waar de bezoekers de kans kunnen grijpen om hun elektrische wagen gratis op te laden.

De medewerkers van Tilkin Powder Coatings krijgen de kans om een fiets naar keuze aan te schaffen met een zeer kleine maandelijkse kost om zo samen de Co² uitstoot te verminderen. Momenteel zijn meer dan de helft van hun medewerkers al de trotste gebruikers van E-bikes en komen ze al fietsend naar het werk!

Afval wordt er zorgvuldig gesorteerd en milieubewust mee omgesprongen.

Al deze maatregelen maakte Tilkin Powder Coatings tot een pionier in het beleid rond duurzaam ondernemen.

De keuze van het voltallig stadsbestuur van Tongeren dat de eerste Tongerse Climate Award uitreikt, was tussen de talrijke kandidaten de keuze snel duidelijk dat Tilkin Powder Coatings onder leiding van Rosy en Jo Tilkin deze prestigieuze prijs als eerste in ontvangst mocht nemen tijdens de uitreiking op 18 november 2021.

Dat dit bedrijf een inspiratie mag zijn om u als bedrijfsleider te motiveren om samen te werken aan een duurzame bedrijfsvoering!